Hoppa till innehåll

Träff mellan partners i Stockholm

AccessCoVE partners från hela Europa samlades i juli vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm för ett möte inom projektet. Mötet fokuserade på att samordna nästa steg i att bygga upp AccessCoVE som ett kompetenscentrum för yrkesutbildning inom tillgänglighet. Diskussionerna blev en viktig milstolpe för att stärka samarbetet, bedöma nuvarande framsteg och samordna insatser när projektet nu går från planering till genomförande.

AccessCoVE är ett projekt där skolor, universitet, företag och experter inom tillgänglighet samarbetar. Målet är att skapa yrkesutbildningar om tillgänglighet, så att fler kan lära sig hur man gör platser, tjänster och information tillgängliga för alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Det är viktigt att utbildningen i sig också är tillgänglig för alla.

Alla projektpartners som var med i Stockholm tog en gruppbild utanför KTH, bredvid en affisch med AccessCoVE-loggan.
Alla projektpartners som var med i Stockholm tog en gruppbild utanför KTH, bredvid en affisch med AccessCoVE-loggan.

Samarbete om utbildningens innehåll

Det viktigaste under mötet var att prata om hur utbildningarna ska se ut. Även om allt inte är färdigt ännu, tittade deltagarna på olika förslag och diskuterade hur innehållet ska byggas upp. Projektet ska ta fram utbildningar inom sju områden som handlar om tillgänglighet. Utbildningarna ska leda till två nya yrkesroller – tillgänglighetskonsult och tillgänglighetscertifierare.

De pratade bland annat om hur man ska dela upp utbildningen i olika delar (till exempel lektioner och kurser), och hur materialet ska kunna användas i olika länder. Det är viktigt att alla partners länder i projektet kan använda, översätta och anpassa utbildningen efter sina behov, men ändå följa samma gemensamma grund.

Tillgängliga digitala verktyg

Tillgänglighet handlar inte bara om innehållet i utbildningen, utan också om var och hur utbildningen sker. Därför diskuterade man också de digitala plattformar som ska användas – alltså hemsidor, program och andra verktyg. Alla ska kunna använda dem, även personer med olika funktionsnedsättningar. Man planerar att granska dessa verktyg, skriva guider och göra det tydligt vad som krävs för att allt ska vara tillgängligt.

Från planering till verklighet

Mötet visade vikten av samarbetet mellan alla partners, så att alla parter jobbar mot samma mål. Att dela kunskap och förstå varandras olika nationella förutsättningar är en viktig del av arbetet.

Teamet från Makedoniens universitet, som leder projektet, tog en bild när de kom till mötet – bredvid affischen med AccessCoVE-loggan utanför KTH.
Teamet från Makedoniens universitet, som leder projektet, tog en bild när de kom till mötet – bredvid affischen med AccessCoVE-loggan utanför KTH.

Projektledarna berättade efter mötet vad de tar med sig från diskussionerna och vad som händer härnäst.

Vad var det viktigaste från mötet i Stockholm?

AccessCoVE går vidare till nästa skeden i sin genomförande med stadiga framsteg och ett fokus på att säkerställa högkvalitativa resultat. Den aktiva medverkan av högt kvalificerade partner i konsortiet har haft en positiv inverkan på projektets utveckling. Framöver kan skapandet av mindre arbetsgrupper bland partner förbättra samarbetet genom att möjliggöra mer fokuserade diskussioner om de specifika kraven för varje projektuppgift. – Konstantinos Papadopoulos, projektledare för AccessCoVE

Vad är nästa steg för AccessCoVE?

  • Göra klart utbildningarnas innehåll
  • Skapa färdigt allt utbildningsmaterial
  • Prova utbildningarna i mindre tester och utvärdera dem
  • Anordna en tävling för nya idéer (Innovations­tävling)
  • Ta fram tydliga beskrivningar av de nya yrkesrollerna
  • Annonsera AccessCoVEs kommande vetenskapliga konferens och akademiska tidskrift

Projektet strävar efter att tänka på tillgänglighet i alla delar, från planering till genomförande. Målet är att skapa en yrkesutbildning som passar dagens elever och framtidens arbetsmarknad.